اندازه طول نی هفت بند و راهنمای خرید انواع آن با قیمت مناسب
این ساز متشکل از سه دسته نی با قابلیت تغییر اندازه و دارای رنگهای صوتی مختلف میباشد. نی هفت بند توسط نی لبکهای کوچک و بزرگ که روی آن قرار دارد نواخته میشود. نیها بسته به محلی که در آن نواخته میشوند دارای رنگهای صوتی متفاوت و مختلفی هستند. نی را به شیوه سنتی و با استفاده از آلات موسیقی قدیمی، توسط نی نوازان یا نی نوازهای محلی به صورت تک نوازی و یا به صورت گروه نوازی مینوازند. نی هفت بند از نظر شکل ظاهری و سازبندی شباهت زیادی با نیهای معمولی دارد. از نظر محل قرارگیری روی دسته، دسته آن را به صورت خمیده در پشت سر نوازنده به صورت افقی قرار میدهند و از نظر ساخت و جنس کاسهی نی، از نیهای معمولی کوچکتر است.
نی مدل مروتی
مشخصات- ابعاد40x2x2 سانتیمتر
- وزن100 کیلوگرم
- جنس بدنهنی
- سازندهمروتی
- اقلام همراه1 عدد کاور محافظ
- سایر مشخصاتنی مدل مروتی
هفت بند یا نی هفت بند معمولا در مراسم رسمی استفاده میشوند. در نواختن نی از نی تک بند استفاده میشود و به همین علت به نی هفت بند یا نی هفت بند، نی تک بند گفته میشود. این نیها به همراه دیگر نیها، از خانواده نیهای زخمهای هستند و از جنس برنج به جای نیهای معمولی است. به عبارت دیگر، نی هفت بند نی نرم و محکم و از جنس برنج است که میتوان آن را در ساخت انواع سازهای کوبهای، به عنوان نی همراهی، به کار برد. نی هفت بند معمولا در مراسم عروسی به کار میرود و به وسیله نوازندگان عروسی یا در مجالس رقص به صورت زنده نواخته میشود و گاهی نیز توسط گروه کرهای موسیقی و یا در هنگام اجرای کنسرت نواخته میشود. به طور کلی میتوان گفت که نی هفت بند، ساز زهی و مضرابی ایرانی است و از خانواده سازهای زهی و مضرابی است
ساز نی هفت بند از دو نوع صفحهی زخیم به نامهای زبانهی اصلی یا poice و صفحهی زخیمتر به نام صفحهی گلابی شکل یا loose تشکیل شده است. نی هفت بند مانند نی سه تار قابلیت تکنوازی و هم نوازی دارد و در گروه سنی کودک ،نوجوان و بزرگسال کاربرد دارد.ساز نی دارای قابلیتهای زیادی است که عبارتند از: - نی هفت بند یک ساز ایرانی باستانی است که هنوز هم به اشکال مختلف ساخته میشود
در بعضی از نیها دو سوراخ در قسمت پایین نی وجود دارد که محل قرار گرفتن پنجهها میباشد. نی هفت بند در ارکسترهای بزرگ جهان با ارکسترهای کوچک و متوسط استفاده میشود. ساز نی دارای صفحهای کوچک در جلوی خود میباشد که به آن دسته نی گفته میشود. دسته نی بسیار کوچک و سبکتر از سایر دستههای سازهای دیگر است و اغلب وزن آن حدود 20 کیلوگرم میباشد و با سیمهای فلزی معمولی بسته میشود. در سازهای زهی مثل فلوت سیمها از بالای دسته عبور میکنند و اگر نوازنده نی بخواهد آن را تکان دهد یا با انگشت سیم را بگیرد باید سیم را بلند کند. از این نوع سازها برای نواختن موسیقی نواحی مختلفی از ایران استفاده میشدهاست.
از این ساز در استانهای خراسان، کردستان، آذربایجان و نواحی غربی کشور استفاده میشود. در برخی نقاط این ساز را از جنس چوب نیز میسازند. این ساز از دسته سازهای ایرانی غربی و محلی است. این ساز شامل دو پرده گرد است که یکی بالای صفحهای افقی و دیگری در پایین قرار میگیرد. این سوراخها گاهی به فاصله کمی از یکدیگر قرار گرفتهاند که به آن "تر" میگویند. این سوراخها در اجرای موسیقی کلاسیک مورد استفاده قرار میگیرند. در این سازها به علت صدای کم، از چوب نسبتا نازک و گاهی از فلز نرم ساخته میشوند. این ساز معمولا در ارکسترهای سمفونیک استفاده میشود. نیانبان یکی از سازهای مضرابی موسیقی ایرانی است.
در قدیم نی هفت بند را به صورت دایرهای یا استوانهای بزرگ در میآوردند و آن را در روی تخت پهن کرده و با دو دست و انگشتان خود آن را میگرفتند و نی را میبافتند.نی هفت بند یا نی شش انگشتی از نظر ظاهر و نحوه کوک از دسته سازهای سیمی بوده و دارای دستهای گرد و کاسهای به شکل کروی به طول 7 تا 9 سانتی متر است. جنس بدنه نی از چوب است و جنس پردهها از نی معمولی و دسته از نی سهلایی است. صدای بم نی هفت بند در حالت ایستاده کمی تیز و کلفتتر از حالت خوابیده و نشسته است. روی این نی سوراخهایی تعبیه شده که به نام نی زن معروف است.