کارگروه ترویج و فرهنگسازی ستاد توسعه فناوریهای گیاهان دارویی و طب ایرانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در راستای گسترش این حوزه و رسوخ در دل مردم و تربیت نسل جوان، فعالیت خود را آغاز کرد.
به گزارش مرکز ارتباطات و اطلاعرسانی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، زهرا حیدری داویجانی دبیر کارگروه ترویج و فرهنگسازی ستاد توسعه فناوریهای گیاهان دارویی و طب ایرانی معاونت علمی، در نخستین جلسه این کارگروه گفت: رشد و شکوفایی که گیاهان دارویی و طب ایرانی در چند سال گذشته داشته بههیچوجه قابلباور نیست. شرکتهایی که ده سال گذشته با تولید محصولات گیاهی نه تنها پیشرفت نداشتند بلکه در مرحله ورشکستگی بودند امروز بهجایی رسیدهاند که حتی پاسخگوی نیاز داخل کشور نیستند و صادرات میکنند.
وی بیان کرد: در گذشته نه چندان دور آموزش طب ایرانی و گیاهان دارویی با اکراه و بعضاً با مشکلات بسیاری انجام میشد، اما امروز دانشگاهی نیست که با این حوزه بیارتباط باشد. این نشاندهنده رشد است. تا جایی که حتی در برنامههای تلویزیونی و سریالها شمایی از طب ایرانی گنجانده میشود. پس این باور ایجاد شده که طب ایرانی و گیاهان دارویی جزئی از زندگی مردم است.
به گفته حیدری داویجانی فرهنگسازی نقش قابلتوجهی در این حوزه ایجاد میکند. بهطوری که پررنگ بودن گیاهان دارویی و طب ایرانی میتواند یک فرصت بزرگ باشد.
وی توضیح داد: دانشآموزانی هستند که میخواهد در آینده رشته های مرتبط با طب ایرانی یا گیاهان دارویی را دنبال کنند. این مسئله نشاندهنده این است که این حوزه جایگاه خود را در میان نسل جدید نیز پیدا نموده.
دبیر کارگروه ترویج و فرهنگسازی گفت: بحث فرهنگسازی بسیار گسترده است و باید بر این موضوع تاکید کرد که گیاهان دارویی هم میتوانند مضر باشند. حتی اگر بتوانیم یک برگ از این درخت آگاهی را به مردم هدیه کنیم برنده هستیم، چراکه این امر میتواند نهالی باشد که به درخت تبدیل میشود.
نظریان بیان کرد: ۶۲۸ پژوهش سرا دانشآموزی در استانهای کشور داریم که اقدامات مختلف علمیای در آنها صورت میگیرد. علاقهمند هستیم تا برای گیاهان دارویی و طب ایرانی نیز وظایفی در نظر گرفته شود.
وی ادامه داد: این حوزه جای کار زیادی در آموزش و پرورش دارد. ایدههایی که عملی و قابلتوجه هستند و باید به آنها بها داد، اما نیازمند جلسات گسترده با بخشهای مختلف آموزش و پرورش است.
وحید گرجی در این جلسه خاطرنشان کرد: کاربرد گیاهان دارویی انقدر وسیع است که میتواند معضلات جامعه ما را رفع کند. از زنجیره تولید تا محصول و مشتری هیچ نکته منفیای در این زمینه دیده نمیشود و همه رشد و برکت است. اگر جامعه قدر گیاهان دارویی را بداند صادرات این عرصه نیز به صورت خودکار انجام میشود.
به گفته مظفری پایه اقدام د ر این حوزه به کارهای دانشگاهی و دبیرستان، حتی دورههای آموزشی پایینتر برمیگردد. اگر از ابتدا آموزش شروع شود این عرصه رشد خواهد داشت.
در این جلسه برنامههای آینده کارگروه پیریزی و شاکله اصلی آن بررسی شد. در حال حاضر اعضا کارگروه ترویج و فرهنگسازی ستاد توسعه فناوری گیاهان دارویی و طب ایرانی معاونت علمی زهرا حیدری داویجانی عضو شورا ستاد و دبیر کل جامعه گیاهدرمانی ایران، حسین رضایی زاده رییس دانشکده طب سنتی دانشگاه تهران، وحید گرجی مدیرعامل شرکت دانشبنیان زردبند، مظفری مسئول فنی شرکت باریج اسانس، نظریان کارشناس آموزش وزارت آموزش و پرورش هستند.